Най-красивата библиотека в света – Клементинум в Прага

Най-красивата библиотека в света – Клементинум в Прага

Библиотека Клементинум в Прага е със сигурност една от най-красивите в света.

Клементинум е исторически комплекс от сгради в центъра на Прага, разположен непосредствено до Карловия мост. Историята му започва от параклис, посветен на св. Климент през XX век. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир, който бил преобразуван в йезуитски колеж през 1556 г. През 1622 г. йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 г. Йезуитите остават тук до 1773 г., когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Бароковата библиотека в Клементинум е отворена за пръв път през 1722 година, като част от Йезуитския университет. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на XVII век до наши дни.

През 1781 година тук е открита библиотека на Чешката литература с директор Карел Рафаел Унгар. Някои от най-старите книги тук са изпратени на Google за сканиране и ги има в Google Books.

Тъй като библиотеката е рядко и малко познато съкровище, тя се свързва с няколко малко познати факта: Клементинум е бил третият най-голям йезуитски колеж в света; той е най-старата метеорологична станция в Чехия и записването на местното време започва тук през 1775 г., като продължава да функционира и днес; Клементинум е споменат в един от романите на испанския писател Хорхе Луис Боргес.

 

 

Източник: интернет

2018-04-02T15:28:20+00:00