Как да изберем подова настилка

Как да изберем подова настилка

Всекидневната е стаята, в която обикновено семейството прекарва най – много време. Освен това най – често там се посрещат гости и се организират събирания и тържества. Затова изборът на подова настилка за помещението трябва да се обмисли внимателно, тъй като до голяма степен от нея зависи комфортът на семейството и вашите гости.

От най – голямо значение е устойчивостта на материалът, лесната поддръжка и разбира се визията му. Когато избирате настилка трябва да се интересувате колко е устойчив материалът на влага и замърсявания, също и на интензивност на движението.

Ако всекидневната е разделена на кухненски бокс, трапезария и дневен тракт, то може да изберете различни подови настилки, за всяка зона, за да обособите отделните пространства.

Кои са най – често избираните подови настилки за хола?

Ламинат

Ламинатът обикновено имитира дърво, но е по – евтин от естествения дървен материал. Сравнително устойчив е на натоварване и има дълъг живот. Освен това се почиства лесно. Предлага се в голямо разнообразие от текстури и разцветки. Основните му минуси са, че е податлив на влага и се надрасква лесно.

Паркет

Паркетът е една от най – предпочитаните подови настилки за дома, особено за дневната. Днес на пазара се предлагат основно два вида естествен паркет – масивен и слоен паркет. Истинското дърво освен красиво е и уютно и държи топло, има дълъг живот. При проблем лесно може да се поправи. Недостатъците на паркета са, че е неустойчив на влага, ако бъде изложен на силна слънчева светлина може да избледнее, също така може да бъде шумен при ходене.

Керамични плочки

Керамичните настилки създават елегантна визия. Лесни са за поддръжка и издържат на интензивно натоварване. Въпреки че по – често можем да ги срещнем в банята или коридора, те се избират и за дневната, особено ако е съчетана с кухня или трапезария. Минусът им е, че създават усещане за студенина, но то може да бъде преодоляно с помощта на подово отопление или килим.

Килим

Килимът е мек, топъл и тих под краката, благодарение на което осигурява приятно усещане. В зависимост от материалът, килимите са с различна издръжливост на замърсяване и износване, а това зависи и от възможността за почистване. Създават усещане за уют. Килимът е особено подходящ за жилища на първи етаж, тъй като там обикновено подът е по – студен.

Мокет

Мокетът задържа топлина и звукоизолира помещението. Предлага се голямо разнообразие от цветове и шарки, а цената зависи от качеството на материалът.  Недостатъкът на мокета е, че задържа прах и трудно се чисти, което би могло да предизвика проблеми при хора с алергии.

 

Източник: интернет

2018-03-30T13:37:41+00:00