Виена отново е най-добрият град за живеене в света в класацията за 2023 г

Виена отново е най-добрият град за живеене в света в класацията за 2023 г

Австрийската столица Виена е обявена за най-добър град за живеене в света за 2023 г. Тя е начело на класацията в индекса Global Liveability за 2023 г. на Economist Intelligence Unit (EIU), предава CNBC..

Виена отново е №1 и това се дължи на „печелившата ѝ комбинация“ от стабилност, добра култура, богатото историческо и архитектурно наследство, забавления, обществен транспорт, образование и здравни услуги за пример.

„Градът заема  тази позиция редовно през последните няколко години, само пандемията от COVID-19 стана причина той да отстъпи от водещото си място“, отбелязват авторите на доклада.

Ето и най-значимите забележителности на Виена:

Катедралата Св. Стефан
Чрез емблематичната катедрала Св. Стефан ще се докоснете до божественото начало. Храмът е издигнат между 1137 и 1511 г. Говори се, че Бетовен открил глухотата си, когато видял ято гълъби да излита от камбанарията, но не можел да чуе камбаните. Зданието в римски стил оцелява пожарите на Втората световна война и е домакин на класически концерти и хорови изпълнения през цялата година.
Музей Албертина
Ако помпозната аристократична екстравагантност ви дойде в повече, се разнообразете с посещение в Албертина. В сградата от 16 в. Е изложена най-голямата и значима колекция фотографии и графично изкуство в целия свят. Тя включва 1 милион снимки и 60,000 рисунки. Повече информация за експозициите, която се менят непрекъснато, ще откриете на albertina.ar.
Hofburg Complex
Посещението в Хофбург ще ви доближи до енигматичната личност на Императрица Елизабет (‘Сиси’). Тук можете да се разходите из покоите й в Императорското крило, да научите повече за нейния личен и обществен живот в Музея на Сиси или да разгледате впечатляващата колекция скъпа кралска посуда и да се осведомите колко сребърни супника са нужни, за да заситят един истински Хабсбург.
Виенската държавна опера
Изтънчена обстановка и огромен избор – от Щраус до Пучини. Държавната опера на Виена е в самия център, ограден от Булевард Рингщрасе, и пленява с опери и класически концерти през цялата година. Тук изисканият глас на културата е цели 160 децибела. Сезонът на виенските балове привлича посетители от цял свят, които идват тук да потанцуват валс из пищните зали. Повече информация – на интернет страницата.
Музей на историята на изкуството и Музей на естествената история
Някои си купуват еднакви колиета, други си строят еднакви музеи. В двата края на площад Мария Терезия са разположени два музея с идентични фасади – Музеят на историята на изкуството, където са изложени значими ренесансови и барокови творби на Тициан, Веронезе, Рубенс и Караваджо, и Музеят на естествената история, където децата археолози и грижовните им родители могат да се докоснат до човешката история.
Museumsquartier (Квартала на музеите)
Модернизмът и съвременното изкуство се сблъскват в този смайващ музеен комплекс, където ви очакват изложби, барове, различни събития… даже и детски музей. Хлапетата с усет към изкуството ще се забавляват с часове в The Zoom, а порасналите хлапета могат да се полюбуват на творби на Шиле и Климт в Leopold Museum или на съвременно изкуство в mumok museum, който е перфектният избор за цялото семейство.
Кметство (Rathaus)
Седалището на градската управа е също толкова внушително, колкото и самите управници. Всеки понеделник, сряда и петък от 13:00 ч. Можете да разгледате впечатляващите Церемониални зали. Площадът отпред е домакин на различни прояви през цялата година като шумния Фестивал на оперетното и филмово изкуство, екстравагантния пролетен бал Life Ball и ежегодния Коледен пазар – основна атракция през зимния сезон.
Двореца Белведере
Всеки принц си има лятна резиденция. Принц Йожен Савойски (1663 – 1736 г.) прекарвал своите лета в този красив комплекс, който включва зимна градина, конюшни и изящен, старателно поддържан парк в бароков стил. Хиляди посетители се тълпят да видят най-голямата в света колекция произведения на Густав Климт, която включва “Целувката” – шедьовър в стил Ар нуво с неоспорима красота.
Парк Пратер
Хапнете си топли гевречета, докато децата ви се издигат до върха на огромното виенско колело – символ на града. Първоначално кралско ловно поле и постепенно превърнал се в парк, красив през всички сезони, той е един от най-големите във Виена. Увеселителният парк Wurstelprater работи от 15-ти март до 31-ти октомври и предлага забавления както за цялото семейство, така и за любителите на силни усещания.
Двореца Шьонбрун
Съв своите 1441 стаи дворецът Шьонбрун е идеален за пренощуване на гости. Той е издигнат през 17-ти век като ловна резиденция и ще ви смая с лукса на династията Хабсбург, придала нови измерения на думата ‘разкош’. В обширните градини ще откриете Зоопарка Шьонбрун – най-старата зоологическа градина в света, както и величественото крило Gloriette, където император Франц Йосиф похапвал закуската си.
Музеят Леополд
Най-добрите идеи често са най-простите. Например идеята за изложба на произведенията на най- добрите модернистични австрийски художници под един покрив. В тази компактна квадратна сграда са изложени 5000 произведения на изкуството, сътворени от Климт, Мозер и Кокошка. Централно място в музея заема изложбата на Егон Шиле, които хвърля светлина върху работата на един не толкова популярен в наши дни експресионист.
Природоисторически музей
Грандиозна локация за грандиозна колекция. Това дворцово хранилище от 19-ти век е построено за колекциите на Хабсбургите. Сред неговите 30 милиона артефакти ще откриете множество метеорити, зала, посветена на динозаврите, пълна със скелети на Diplodocus. В музея ще намерите и статуетката Вилендорфската Венера, която датира от 25 000 г. пр.н.е. и е символ на плодородието.
Копенхаген също запазва втората си позиция сред най-добрите градове за живеене в света, а австралийските градове Сидни, Мелбърн и Ванкувър са в топ пет.
Годишният доклад оценява 172 града категории, които определят високото качество на живот – стабилност, здравни грижи, култура и околна среда, образование и инфраструктура.
Източници: Кмета.bg; investor.bg
Снимки: интернет
2024-02-13T18:18:19+00:00